De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting lager van start, en duikt bij de opening direct onder de 400 punten. Ook de rest van de Europese beurzen begint waarschijnlijk in mineur. Zorgen over de wereldwijde economie blijven het beurssentiment onder druk zetten.
“Er is relatief weinig bedrijfsnieuws, er zal dus weinig zijn om de indices omhoog te trekken”, aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen. Hij denkt dan ook dat beleggers weer op zoek gaan naar zogenoemde veilige havens, zoals staatsobligaties en goud.
Ook zal er extra scherp gelet worden op de Europese bankensector, zo wist Van Beek. De Europese financiële instellingen kregen maandag rake klappen.
Op macro-economisch vlak bleek dat de productie in de Duitse industrie in december onverwacht is gedaald ten opzichte van een maand eerder. Verder bleek de export in de laatste maand van het jaar met 1,6 procent gedaald ten opzichte van november. Economen rekenden op beide vlakken in doorsnee juist op een toename, met 0,5 procent.
Japanse beurs onderuit
In Azië, waar veel beurzen gesloten waren vanwege het Chinese Nieuwjaar, kelderde de toonaangevende Nikkei-index 5,4 procent. In Japan waren vooral de aandelen van banken en andere financiële instellingen de gebeten hond.
Daarbij sterkte de yen aan, terwijl de rente op tienjarige Japanse staatsleningen voor het eerst lager dan nul procent uitkwam. Ook het als veilige haven geachte goud werd opgezocht; de goudprijs steeg tot het hoogste peil sinds juni.
Wall Street in mineur
Maandagavond sloot Wall Street, in navolging van forse koersdalingen in Europa, ook in mineur. De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent in de min op 16.027,05 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,4 procent naar 1853,44 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,8 procent in bij 4283,75 punten.
Goldman Sachs stond onderaan de lijst van dertig hoofdfondsen in de Dow, met een min van bijna 5 procent. Bankaandelen waren echter over de hele linie uit de gratie, wat zich uitte in koersverliezen van 3 tot 7 procent voor Citigroup, Bank of America, Wells Fargo en Morgan Stanley.
Veel tech- en internetaandelen zetten de negatieve lijn van vrijdag door. Twitter zakte daarbij met een min van ruim 5 procent tot zijn laagste koers sinds de introductie op de beurs in 2013. Internetfavorieten Facebook en Amazon leverden 3 tot 4 procent in. Voor het weekeinde werden veel internetaandelen, waaronder de grote winnaars van 2015, ook al massaal van de hand gedaan.
Cijfers TomTom
In Amsterdam opende navigatiedienstverlener TomTom de boeken. Het concern zag zijn omzet vorig jaar voor het eerst in vijf jaar tijd groeien en verwacht die lijn dit jaar door te kunnen trekken. TomTom zette een jaarwinst neer van 18 miljoen euro.
Ook investeringsmaatschappij HAL weet de aandacht op zich gericht. Het overweegt volgens bronnen van persbureau Bloomberg zijn keten van hoortoestellenwinkels AudioNova International te verkopen. Dat zou circa 500 miljoen euro op kunnen leveren.
Pharming maakte bekend dat het zijn distributie-overeenkomst voor Ruconest met het Colombiaanse Cytobioteck heeft uitgebreid. Er zijn verschillende nieuwe landen in de deal opgenomen.
De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 0,9 procent hoger tot 29,96 dollar terwijl Brent nagenoeg onveranderd stond op 32,87 dollar per vat. De euro was voorbeurs 1,1206 dollar waard, tegen 1,1180 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl